top of page

Diverse

    Mișcarea olimpică folosește simboluri pentru a reprezenta idealurile întruchipate în Carta olimpică. Simbolul olimpic, mai cunoscut sub numele de inele olimpice, este format din cinci inele împletite și reprezintă unitatea celor cinci continente locuite (Africa, America (când este considerat un continent), Asia, Europa și Oceania). Versiunea colorată a inelelor - albastru, galben, negru, verde și roșu - pe un câmp alb formează steagul olimpic. Aceste culori au fost alese deoarece fiecare națiune avea cel puțin una dintre ele pe steagul său național. Drapelul a fost adoptat în 1914, dar a arborat pentru prima dată abia la Jocurile Olimpice de vară din 1920 din Anvers, Belgia. De atunci a fost ridicat în timpul fiecărei sărbători a Jocurilor.

torta-2012.jpg
PTcwMCZoPTQyMCZoYXNoPTE1MDgwZjIzZGJjYjQ5
11-stad.jpg
descărcare (5).jfif
saf.jpg

     După cum prevede Carta olimpică, diferite elemente încadrează ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Această ceremonie are loc înainte ca evenimentele să aibă loc. Majoritatea acestor ritualuri au fost stabilite la Jocurile Olimpice de vară din 1920 din Anvers. Ceremonia începe de obicei cu intrarea președintelui țării gazdă, urmată de arborarea drapelului țării gazdă și interpretarea imnului său național. Națiunea gazdă prezintă apoi spectacole artistice de muzică, cântat, dans și teatru reprezentative pentru cultura sa. Prezentările artistice au crescut ca scară și complexitate, pe măsură ce gazdele succesive încearcă să ofere o ceremonie care depășește predecesorul său în ceea ce privește memorabilitatea.

     Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice are loc după încheierea tuturor evenimentelor sportive. Purtătorii de steaguri din fiecare țară participantă intră pe stadion, urmați de sportivii care intră împreună, fără nicio distincție națională. Trei steaguri naționale sunt arborate în timp ce sunt cântate imnurile naționale corespunzătoare: steagul țării gazdă actuale; steagul Greciei, pentru a onora locul de naștere al Jocurilor Olimpice; și steagul țării care găzduiește următoarele Jocuri Olimpice de vară sau de iarnă. Președintele comitetului de organizare și președintele CIO susțin discursurile de încheiere, Jocurile sunt închise oficial și flacăra olimpică este stinsă.

     Programul Jocurilor Olimpice este format din 35 de sporturi, 30 de discipline și 408 de evenimente. De exemplu, lupta este un sport olimpic de vară, care cuprinde două discipline: greco-romană și freestyle. În continuare este împărțit în paisprezece evenimente pentru bărbați și patru evenimente pentru femei, fiecare reprezentând o clasă de greutate diferită. Competițiile Jocurilor Olimpice de vară sunt: atletism, badminton, baschet, box, canotaj, călărie, ciclism, fotbal, gimnastică, haltere, handbal, hochei pe iarbă, natație, în sincron, judo, kaiac-canoe, lupte, navigare, pentatlon modern , polo pe apă, sărituri în apă, scrimă, tir cu arcul, tir, tenis de masă, taekwondo, tenis, triatlon și volei.Competiții la Jocurile Olimpice de iarnă: biatlon, bob, combinată nordică, curling, hochei pe gheață, patinaj artistic, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi acrobatic, schi alpin, schi fond, skeleton și snowboarding.

scrimacupamondiala.jpg
box.png
gty_london_2012_olympic_medals_ll_120731
opt-medalii-pentru-romania-la-jocurile-o

După încheierea fiecărui eveniment olimpic se organizează o ceremonie de medalie. Câștigătorul, precum și concurenții sau echipele de pe locurile doi și trei, se află pe partea de sus a unei tribune cu trei niveluri pentru a primi medaliile respective de către un membru al COI. După primirea medaliilor, steagurile naționale ale celor trei medalii sunt ridicate în timp ce se cântă imnul național al țării medaliștilor de aur. Cetățenii voluntari din țara gazdă acționează și ca gazde în timpul ceremoniilor de medalie, asistând oficialii care prezintă medaliile. și acționând ca purtători de pavilion.

bottom of page